Nem elégedett az adatigénylésére érkezett válasszal?

Ha ...

 • nem kapott választ 15 (+15) munkanapon belül,
 • nem kapta meg az összes kért információt,
 • indokolatlan mértékű költségtérítést állapítottak meg az adatigényléshez kapcsolódóan vagy
 • válaszát elutasították, de indokolás nélkül vagy jogszabálysértő indokolással tették azt,

...akkor

 1. a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz vagy
 2. bírósághoz fordulhat,
 3. emellett célszerű lehet egyéb formális vagy informális eszközöket is igénybe venni annak érdekében, hogy kérdésére választ kapjon.
1. Bejelentés küldése a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság részére #

Ha az adatigénylésre nem érkezett a törvényileg előírt határidőn belül válasz, esetleg elégedetlen a kapott válasszal, bejelentéssel fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz. Bejelentését küldheti

 1. az ugyfelszolgalat@naih.hu e-mail címre vagy
 2. a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 1530 Budapest, Pf.: 5. postacímére.

Ahhoz, hogy a szükséges információk egyszerűbben eljuthassanak a Hatósághoz, bejelentésében jelölje meg az igénylésre mutató KiMitTud-hivatkozást vagy nyomtassa ki és mellékelje leveléhez az igénylését tartalmazó oldalt és az összes csatolt fájlt! Bejelentésében jelölje meg a bejelentés indokait: például, azt, hogy nem érkezett válasz az adatigénylésére a törvényileg előírt határidőn belül, vagy azt, hogy miért gondolja, hogy az adatigénylés megtagadása jogszerűtlen volt.

A Hatóság vizsgálata ingyenes. Ha a Hatóság a bejelentést érdemben vizsgálja, két hónapon belül döntést kell hoznia. A Hatóság felhívhatja az adatigénylés címzettjét a jogsérelem orvoslására, és az igényelt adatok megküldésére. A Hatóság az eljárásának eredményéről tájékoztatja a bejelentőt.

2. Bírósági eljárás kezdeményezése#

Ha az adatigénylést nem teljesítették időben és megfelelően, bíróságtól kérheti, hogy kötelezze az adatigénylés címzettjét a megfelelő teljesítésre vagy állapítsa meg a törvényes mértékű költségtérítést. A felülvizsgálatra vonatkozó keresetet az adatigénylés teljesítésére nyitva álló határidőt követő 30 napon belül nyújthatja be az adatigénylés címzettjének székhelye szerinti helyi bíróságnál, Budapesten a Pesti Kerületi Központi Bíróságnál. Ha az adatigénylés címzettje országos hatáskörű szerv, a keresetet a Fővárosi Törvényszéknél kell benyújtani.

A bírósági eljárásban az adatigénylés címzettjének kell bizonyítania, hogy az adatigénylés megtagadása vagy a költségtérítés összegének megállapítása jogszerű volt.

A bírósági felülvizsgálat illetékmentes, de a pervesztes felet kötelezhetik a perköltség viselésére. A bírósági felülvizsgálat ügyében célszerű lehet ügyvédhez fordulni, írjon nekünk, ha segítségre van szüksége.

3. Egyéb lehetőségek #

A probléma megoldását másképpen is folytathatja:

 • ha nem kapott választ a határidőn belül, telefonon vagy e-mailen sürgesse az adatgazdát a teljesítésre;
 • nyújtson be új közérdekűadat-igénylést, amelyben összesített információkat (pl. a kezelt adatok listáját), vagy az elutasított igénylés tárgyához közvetetten kapcsolódó dokumentációt kér - ha elakadt, forduljon hozzánk ötletért;
 • ha az ügyben bármilyen más adatgazda is érintett lehet, a közérdekű adatigénylést címezze nekik (is);
 • írjon az országgyűlési képviselőjének, önkormányzati képviselőjének vagy más politikusnak, és kérje segítségét, hogy választ kapjon kérdésére; az országgyűlési képviselők közvetlenül is megkereshetik a minisztereket vagy a minisztériumokat, a helyi önkormányzatok képviselői közvetlenül fordulhatnak a polgármesteri hivatal tisztviselőjéhez;
 • forduljon más kutatókhoz vagy civil szervezetekhez, akik az ön elképzeléseihez hasonló kérdésekkel foglalkoznak - akár ezt a weboldalt böngészve is rátalálhat ilyen személyekre; vegye fel a kapcsolatot bármely regisztrált felhasználóval az adott oldalról. Internetes fórumokon vagy csoportoknál is keresgélhet.